Aspectes bàsics Joomla

Joomla és un dels gestors de contingut (CMS) més populars actualment. Aquí t'expliquem en què consisteix.

 

 

 

  • Plataforma base
  • Components
  • Mòduls
  • Plugins
  • Plantilles
  • Idiomes (languages)

 

Plataforma base

És tal i com ens queda la web un cop fem la instal·lació. La instal·lació base ja porta inclosa els mòduls i plugins base.

 

Components

Els components ens permeten afegir grans funcionalitats extres. Són com petits CMS específics per a alguna cosa, com pot ser crear i gestionar formularis, crear galeries o ampliar el CMS bàsic per fer-lo multicategoria o crear camps personalitzats. En definitiva, ens permeten alterar o expandir el nostre Joomla com vulguem. La majoria es complementen amb un mòdul per facilitar la disposició del contingut a llocs concrets de la web com pot ser la portada en forma de "caixetes".

 

Mòduls

Els mòduls serveixen per afegir funcionalitats més petites, normalment en forma de caixetes. Es podem col·locar a qualsevol part de la web (a qualsevol zona) i triar a quines pàgines volem que apareguin (a totes, a cap o a les triades).

Exemple: Mòdul streaming facebook, mòdul calendari, etc

 

Plugins

Els plugins són invisibles per a l'usuari final, ja que no apareixen directament en algunes parts del seu web.

Exemples: funcionalitats extres a un editor, inclusió de galeria via tags, la reescriptura de la URL, etc.

 

Plantilles

Les plantilles s'utilitzen per canviar l'aspecte del seu lloc. Podem tenir diverses plantilles instal·lades i utilitzar-ne més d'una si volem mostrar dissenys diferents a parts específiques de la web.

Exemple: podem tenir una secció "Blog" amb un aspecte completament diferent al de la web, només aplicant una altra plantilla.

 

Idiomes

Podem instal·lar diferents idiomes i assignar a cada usuari el seu preferit per l'administrador.